Hollanda Göçmen Vizesi Nasıl Alınır: 2024 Vize Ücreti Ne Kadar?
Hollanda Krallığı’nı meydana getiren 4 ülkeden biri olan Hollanda, Batı Avrupa’da yer alan bir ülkedir ve Avrupa’nın en büyük limanlarından birine sahiptir. Başkenti Amsterdam olan ülke 12 ilden oluşmaktadır ve 3 Karayip adasına sahiptir. Hollanda’nın diğer önemli şehirleri ise yönetim merkezi olan Lahey, Rotterdam ve Deventer’dir. Ülkenin nüfusu ise 2018 sayımına göre 17,18 milyondur. Hollanda'ya seyahat etmek için Hollanda uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsin.
Hollanda Vize İstiyor Mu?
Hollanda’ya gidecek olan Türk vatandaşlarından Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinin vize almaları gerekirken Gri (Hizmet), Yeşil (Hususi) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 gün kalış için vize almalarına gerek yoktur.
Hollanda Vize Türleri
Hollanda Schengen Vizesi
Hollanda Turistik Vize
Hollanda Ticari Vize
Hollanda Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
Hollanda Transit Vizesi
Hollanda Denizci Vizesi
Hollanda Şoför Vizesi
Hollanda Kültür-Sanat- Spor- Konferans ve Araştırma Faaliyetleri
Hollanda Antilleri Vizesi
Hollanda Öğrenim ve Staj Vizesi
Hollanda Express Vize
Hollanda Schengen bölgesinde yer alan bir ülkedir. Bu nedenle Schengen vizesine sahip olan kişiler Hollanda’ya tekrar vize almadan girebilir ancak Schengen kuralları gereği seyahatin hangi ülkenin Schengen vizesi alınmışsa o noktadan başlaması gerekmektedir. Hollanda Schengen vizesi alınıyor ise de 3 tip şeklinde alınabilir. Bunlar şu şekildedir:
Hollanda Tek Girişli Schengen Vizesi
Hollanda Çift Girişli Schengen Vizesi
Hollanda Çok Girişli Schengen Vizesi
Hollanda tek girişli ve çift girişli Schengen vizesi sınırlı giriş hakkı verdiği için farklı Schengen ülkeleri arasında dolaşım yapmak mümkün değildir. Hollanda Schengen vizesi alıp diğer Schengen bölgelerine geçmek isteyen kişilerin çok girişli Hollanda Schengen vizesi almaları gerekmektedir.
Hollanda Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hollanda vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişilerin Hollanda Konsolosluğuna vize türüne göre başvurularını iletmeleri gerekmektedir. Hollanda için kısa süreli ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi başvurusu yapılacak ise Hollanda Konsolosluğu başvuruları direkt kabul etmemekte, yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri üzerinden yapılması için yönlendirilmektedir. Ancak uzun süreli Hollanda vizesi alınacaksa Hollanda diplomatik temsilcilikleri başvuru kabul etmektedir.
Hollanda vize başvurusu için öncelikle ikamet edilen bölgeye en yakın Hollanda Konsolosluğu bulunmalıdır. Ardından vize türüne göre gerekli evraklar hazırlanarak randevu alınmalıdır. Randevu gününde evrak teslimiyle beraber Biyometrik İşlem (parmak izi taraması) da yapılmaktadır. Vize sürecinin olumlu tamamlanabilmesi için evrakların eksiksiz ve doğru olması ve parmak izi taramasında sorun çıkmaması gerekmektedir. Herhangi bir sorun yaşanmadığı takdirde Hollanda vizesi 7-15 iş günü arasında çıkmaktadır ancak çalışma izni, oturma izni gibi durumlarda süreç uzayabilmektedir. Seyahat planında aksama yaşanmaması adına Hollanda vize başvurusunun seyahat tarihinden en geç 4 hafta öncesinde yapılması önemlidir.
Hollanda vize başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir:
Pasaport (En az 2 sayfası boş ve dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli)
Varsa eski pasaportların fotokopileri
Hollanda Vize Başvuru Formu
Hollanda Vize Talep Dilekçesi
Biometrik Fotoğraf (2 adet 3,5*4,5 ölçülerinde)
Nüfus cüzdan fotokopisi
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Konaklama yeri rezervasyon bilgileri
Ulaşım için rezervasyon bilgileri (Gidiş- Dönüş)
30.000 EUR’luk seyahat sağlık sigortası
Finansal durumu gösteren belgeler ( Banka hesap dökümleri, tapu, ruhsat, kira kontratları vb.)
Aktif bir banka hesabının 3 aylık dökümleri ve en az 3000 TL bakiye
Seyahat amacını destekleyen belgeler
Vize ücretinin ödendiğini gösteren dekont
Çalışanlar için ek olarak; maaş bordroları, SGK işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü vb. belgeler
İş yeri sahipleri için ek olarak; faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri vb. belgeler
Kamu personelleri için; görev yapılan yerden alınacak yazı
Çiftçiler için ek olarak; Ziraat odası sicil kaydı, çiftçi belgesi vb. belgeler
Öğrenciler için ek olarak; öğrenci belgesi ve sponsor bilgileri vb. belgeler
Emekliler için ek olarak; emeklilik belgesi, emekli banka cüzdanı vb. belgeler
Çalışmayanlar için ek olarak; sponsor bilgileri, kira geliri vb. varsa bunu gösterir belgeler vb.
18 yaşından küçükler için ek olarak; ebeveynlerinden veya yasal vasisinden alınmış noter onaylı muvaffakatname
Ticari vize ile aile ve arkadaş ziyareti vizesi alacak olanlar için ek olarak; davetiye ve davetiyeyi gönderenin bilgileri vb. belgeler
Şoför vizesi alacaklar için ek olarak; şirket tarafından verilen teminat yazısı, uluslararası ehliyet, C2 belgesi vb. evraklar
Denizci vizesi alacaklar için ek olarak; denizci cüzdanı, Türk firmasından imza sirküleri, Hollanda firmasından garanti yazısı vb. belgeler
** Başvuru sürecinde sorun yaşanmaması için hazırlanması gereken evraklarla ilgili detaylı bilginin Hollanda diplomatik temsilciliklerinden öğrenilmesi gerekmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde ek evrak talebinde bulunulabilmektedir.
Hollanda’nın Vize İstediği/İstemediği Ülkeler
Hollanda Schengen bölgesinde bulunduğu için Schengen bölgesi için vize muafiyeti olan ülkelerin Hollanda için vize almalarına gerek yoktur. Bu ülkeler şu şekildedir: